diumenge, 1 de febrer del 2009

Dia 31 de gener

El Frente polisario considera reprendre les armes

El reforç militar de l’exèrcit marroquí complica una resolució pacífica

Alién Kentaui, governador de la wilaya d’Auserd, ha afirmat aquesta tarda que el Frente Polisario es manté alerta davant l’amenaça del Marroc, que podria estar preparant-se militarment per continuar amb l’ocupació del Sàhara Occidental. És el que interpreta el dirigent sahrauí de la despesa que està fent el país ocupant en armament, el reclutament de soldats i el reforç del mur que els separa dels territoris alliberats del Sàhara. No obstant, ha assegurat que el Frente Polisario esgotarà fins al final la via diplomàtica per trobar una sortida al conflicte.

Kentaui ha criticat l’actitud del Marroc, que contínuament ha posat traves a la celebració d’un referèndum per l’autodeterminació del poble sahrauí. El líder polisario critica que, mentre a ells se’ls està demanant paciència des que el Marroc va prometre la celebració d’un referèndum l’any 1991, els governs occidentals hi mantenen complicitat. El dirigent creu que el govern marroquí ha aconseguit crear la sensació que un Sàhara lliure seria un perill per a occident al·legant que podria convertir-se en un nucli islamista radical. En aquest sentit, considera especialment decebedora l’actitud d’Espanya, que com a antiga potència colonitzadora tenia la responsabilitat legal de conduir el procés descolonitzador del Sàhara.

Segons explica, el convenciment que estan lluitant per una causa justa és l’arma més potent del poble sahrauí, una força que mai tindrà l’agressor. Tot i això, mantenir la paciència és difícil. Si des de l’any 1975 s’ha intentat aniquilar el poble sahrauí sense èxit, ara que la preparació militar és millor, encara serà més complicat. Per això, Kentaui ha reconegut que el sentiment de frustració està creixent, sobretot entre els joves, als quals els costa acceptar que se’ls demani paciència quan en 32 anys no han rebut gairebé res a canvi..

Ara, el dirigent del Polisario espera l’arribada del nou enviat especial de les Nacions Unides per a la resolució del conflicte, que està prevista aquest mes de febrer. De totes maneres, el governador ha afirmat que mentre tinguin esperança esgotaran la via pacífica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada